img
KBS

Gelin Fidan Dikelim

Gelin Fidan Dikelim

 

‘‘BU DÜNYAYI ATALARIMIZDAN MİRAS DEĞİL, ÇOCUKLARIMIZDAN EMANET ALDIK.”
                                                                                                                                                                              Kaynak: Kızıldereli atasözü

 

                                               

Anlamını düşündüğümüzde ne kadar manalı güzel bir cümle değil mi?

Her ne kadar globalleşmiş, sanayi devrimleri gerçekleştirmiş bir dünya, doğa ile aramıza mesafeler koyup bizleri monotonlaştırsa da, yukarıdaki cümleye değer verenler için yine de çevremiz adına yapabilecek şeylerimiz olduğunu düşünüyorum.

Bir fidan dikmenin ya da pikniğe gittiğimizdeki çöp disiplinine uymanın öneminden ziyade zamanımızın çoğunu fabrikalarda, sanayilerde geçirdiğimiz için buralarda çevre ile ilgili yapabileceklerimiz daha fazla gibi geliyor.

 

 

Elimize bir fidan alıp dikemesek de;

  • Kullandığımız bir maskeyi çevreye bırakmayıp uygun atığa atmak,
  • Çalıştığımız ortamda gereksiz lambaları söndürüp israfı önlemek,
  • Bir ürünü sararken israf etmeden, gerektiği kadar ambalaja sarmak,       



    BİR FİDAN DİKMEKLE EŞ DEĞER OLUR GİBİ GELİYOR.
    Yukarıdaki cümleyi düşünerek doğaya yaptığımız her kötülük çocuklarımıza yaptığımız bir kötülüktür desek yanlış olmaz. Ne dersiniz? Çok sevdiğim bir cümle ile başladım, çok sevdiğim bir cümle ile yazımı bitirmek istiyorum.

       “Elinizde bir ağaç fidanı varsa, kıyamet kopmaya başlasa bile, eğer onu dikecek kadar vaktiniz varsa mutlaka onu dikin.Hz. Muhammed (sav)
 

                                            GELİN FİDAN DİKELİM

 

 

Doğaya verilebilecek en güzel hediye ağaç dikmek. Bir fidanı toprakla buluşturmak, büyüyüp yeşermesini sağlamak kendimiz ve çocuklarımızın geleceği için yapmamız gereken en önemli görevlerden biri.

 

 

 

 

Yaşamımızın devam etmesi için gerekli olan oksijenin büyük bir bölümünü ormanlar sağlar. Yapılan araştırmalara göre yetişkin bir çam ağacı, 40 kişinin bir saatte havaya verdiği karbondioksiti 1 saatte oksijene dönüştürür. 1 hektar çam ormanı yılda 30 ton oksijen üretir.

 

 

 

 

 

Ormanlar sadece oksijen kaynağı değildir. Ormanlar erozyonu, kuraklığı önler, dalından, yaprağından, gövdesinden birçok ürün elde edilir, kökleriyle su tutarak sellerin oluşmasını engeller, gürültüyü azaltır, beden ve ruh sağlığımız üzerine olumlu etkileri vardır. Bütün bu faydaları düşündüğümüzde ormanları korumanın ve ağaç dikmenin önemini daha iyi anlayabiliriz.

 

 

 

 

 

Çevremizde ormanlık alanların oluşturulması için ağaç dikim çalışmaları giderek artıyor. Hemen en yakın bölgeye gidip bir fidan dikebilir, bu kutsal göreve çocuğunuzla birlikte eşlik edebilir ve tertemiz bir hava için katkıda bulunabilirsiniz. Sadece tek bir fidan bile dikerek yeni bir yaşamın başlangıcını sağlayabilirsiniz.

 

 

 

Kaynak: Merhaba Gazetesi Bediha Uçak Köşe Yazarı

Haberi yazan:
Cemil Yüksel
(Elektrostatik Toz Boya Sorumlusu)
Düzenleyenler:
Şirin Aydın (İnsan Kaynakları Sorumlusu)
Merve Zengin Karagöz (İSG uzmanı)

 

docxfilePDF